Németezz nevetve!

Funny Deutsch

Nyelvérzék

A nettó hülyeség

2018. május 14. - Bányai Fanni

 

Mondta már neked valaki azt, hogy „Szerintem hagyd az egészet, egyszerűen nincs nyelvérzéked”? Van, akinek a tanára mondott ilyet. Képzelheted, milyen mértékben veti ez vissza a motivációt, a tanulási folyamatot. A legtöbben itt fel is adják. Nem csodálom, ezek után a fenének lenne kedve olyannal bajlódni, ami úgy sem megy. DE! Ez baromság. Hidd el, mindjárt elmagyarázom.

Mi az a nyelvérzék, már ha létezik ilyen? Olyan embereknek szoktuk tulajdonítani ezt a képességet, akik könnyen, gyorsan elsajátítanak egy, két vagy akár sok-sok idegennyelvet. Okosak, brillíroznak, magabiztosak lesznek ettől. Pedig ez nem azon múlik, hogy a génjeikbe van kódolva. Másról van itt szó. Lássuk pontról pontra, mi vezet el téged az áhított "nyelvérzékhez". 

1. A problémamegoldó gondolkodás

Ahhoz, hogy egy nyelv logikáját magadévá tedd, problémamegoldó gondolkodásra lesz szükséged. Mit értünk ez alatt?

Fogalmakat, ismereteket többféle módon is elsajátíthatunk.

Emlékszel arra, mikor a suliban a tanár lediktált egy szabályt, mondjuk azt, hogy a weil KATI szórenddel áll, megmondta mit jelentenek ezek, majd csináltatok rá példákat? És jól begyakoroltad, aztán pro lettél a weil-os mondatokból. Aztán kiderült, hogy még be kell magolj jó pár kötőszót, mert azok is KATI-sok, és ettől égnek állt a hajad. Remek, ez szerintem mindenkivel megtörtént, nem csak németből, hanem kb. minden tantárgyból. Kedvencem a melléknévragozás: eléd tolnak három táblázatot, seggeld be, használd. Ja nem megy? Miért nem tanultál, ülj le, egyes. Öhmm kösz.

De lehet úgy is csinálni, hogy adok neked egy szöveget. Lehetőleg autentikusat. Megkérlek, hogy keress jelzős szerkezeteket. Ha nem tudod, mi az, mutatok egy példát, de a többi a tiéd. Aláhúzod, tök jó. Időközben már látod, hogy hogyan épülnek fel ezek a szerkezetek. Én rákérdezek. Te megmondod, hogy hát van egy névelő, de néha nincs, aztán egy melléknév, meg egy főnév. Kiváló! Na, szedjük össze ezeket a példákat, és illesszük be három hiányos táblázatba. Sokáig tart, de sikerül. Talán kicsit be is segítek, rávezető kérdésekkel. Te már lehet, hogy izzadsz, és olyan hangosan csikorognak a kerekek a fejedben, hogy az alsó szomszéd felkopog seprűvel. Nem baj, kész vagyunk. Kész a három táblázat. Vannak színek is, amik segítenek. Ott vannak azok a hülye melléknévvégződések is. Vegyük táblázatról táblázatra, mit látsz, miként alakulnak ezek? És mit gondolsz miért? Áhá, igen, TÉNYLEG! Basszus, ha ezt a suliban így tanultuk volna!

(Ez a módszer amúgy nem saját találmány - bárcsak az lenne :D -, hanem az úgy nevezett S.O.S. Methode, azaz Suchen-Ordnen- Systematisieren. )

Ezt begépelni sem volt kis idő. Hát még átélni, egy óra tutira rámegy. DE! És ez nagyon fontos – TE MAGAD JÖTTÉL RÁ A SZABÁLYRA!!!44!4! Nem csak, hogy büszke vagy magadra (és én is Rád), de érted az összefüggéseket, és az alkalmazás is könnyebben fog menni. Nem mondom, hogy pikk-pakk, mert azért lehetnek visszaesések. De ezért vagyok ott veled, hogy segítsek, visszatereljelek a helyes gondolatmenetre.

Mivel a suliban általában nem a második módszer a jellemző, így a problémamegoldó gondolkodásunk fejlődni nem nagyon fog. Jó hír, hogy te azért tehetsz érte! Az általános problémamegoldó képességet akár sima netes logikai játékokkal is fejlesztheted. Amikor csak van rá lehetőséged, próbálj meg magadtól rájönni egy dologra, ne várd meg, míg eléd rakják a megoldást. Hidd el, megéri! Mert ez az egész életedre kihatással van, a hétköznapi problémák megoldásában is alkalmazhatod.

Szóval, akinek van nyelvérzéke, az könnyebben átlátja az összefüggéseket, mert jobb a problémamegoldó gondolkodása. (Sokan, akik könnyen tanulnak nyelveket, a matekot is jobban értik.) Akinek „nincs nyelvérzéke”, az valószínűleg csak szabályok sokaságát látja, amiket be kéne magolni, de nem megy, mert nyilván semmi kedve nincs hozzá. Aztán a kivételeknél végképp elfogy a cérna, könyv a sarokba, rohadtnémet.

2.Tanulási stratégia

Nyilván hallottál már olyan emberekről, akik több nyelvet megtanultak életükben, mint amennyi ujjad összesen van a kezeden-lábadon. Jó a nyelvérzékük? Aham, persze. Ők maguk is általában elmondják, hogy valamilyen tanulási stratégiájuk van, ami bevált, minden bizonnyal a saját tanulási stílusukhoz -amiről majd legközelebb írok- igazodva. (Itt van pl. egy emberke, aki tud valamit.)

Az első nyelvvel talán még megszenvedtek, mire kialakították a legmegfelelőbb stratégiát, aztán a másodiknál már tudatosan ezt alkalmazták. A többi aztán már ment magától.

3. Gyakorlás

Ha mondjuk a problémamegoldó gondolkodásod nincs a topon, esetleg a memóriád sem az igazi, akkor rajtad - ezek fejlesztése mellett - csak egy segíthet: gyakorlás. Nem arra gondolok, hogy napi szinten fordíts 20 mondatot (de van akinek bejön ez a stílus, erről bővebben később), csak arra, hogy ha van egy új nyelvtani rész, akkor addig foglalkozz vele minden nap, amíg nem automatizálódik. Sokat segíthet, ha közben tartod a kapcsolatot a tanároddal. Ilyen esetekben tuti nem elegendő a heti egy óra, neked nagyobb intenzitásra lesz szükséged. Legyen legalább két óra hetente, és a többit pedig neked otthon kell hozzátenned. De ha van rá kapacitásod, akkor járhatsz többet is órára. :)

4. Motiváció

Kell a nyelvvizsga. Ok. De miért? Hogy felvegyenek az egyetemre? Hogy legyen jó állásod? Hogy fizetésemelést kapj? Hogy megadják már végre azt a hülye diplomát?

Ha maga a nyelvvizsga gondolata nem villanyoz fel – hiszen általában inkább csak rádjön a para – akkor próbálj az azzal járó előnyökre gondolni. Mielőtt leülsz tanulni, vagy órára mész, vizualizáld magadban, ahogy megfürdesz egy kád pénzben. Vagy éppen anyukád egy nagy cuppanósat nyom az arcodra könnyek közt, mert ott állhat a diplomaosztódon. Bármi, ami ezzel összefüggésben van, és jó érzéssel tölt el, segíthet.

Na de ne csak úgy ímmel-ámmal! Amikor elképzeled, éld át magát az érzést, érezd azt, hogy te ezért megdolgoztál, és milyen jól tetted. Azt, hogy ezt a némettanulásnak köszönheted. Na látod, mindjárt jobb!

5. Pozitív gondolkodás

Áh, hagyjuk, én ehhez hülye vagyok. Gané német. Hülye az összes.

VAGY:

Meg tudom csinálni. Egyre jobban megy a német. Egyre jobban kommunikálok németül.

Mit gondolsz, melyik segít neked többet? :) Az „egyre jobban” azért jó megoldás, mert ezzel nem hazudsz magadnak, ha most még nem megy jól. Viszont elülteted magadban a gondolatot, hogy ez változik. És higgy nekem, fog is.

+1 Megfelelő (tanári) segítség

 Azért írtam zárójelben a tanárt, mert nem biztos, hogy csak egy tanár tud neked ebben segíteni. Lehet valaki, aki már jól beszéli a nyelvet. Lehet egy német anyanyelvű ismerősöd. Ha a párod az, akkor külön jól jártál.

Ha mégis tanárt szeretnél, ne habozz, keress fel egyet! Arra kérlek, hogy ha úgy érzed, a tanár, akihez kerültél, nem olyan módszerekkel tanít, ami neked bejön, akkor szólj neki, és tégy javaslatokat, hogy lenne neked jobb. Ha nem változtat, akkor pedig válts. Ne szórd el a pénzed olyan magántanárra, aki nem veszi figyelembe a kérésedet.

Ne feledd, Te vagy a felelős a saját tanulásodért. Nem a tanár, és bizony nem is a nyelvérzék.

Ha ezeket a pontokat követed, biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb megjön az a várva várt nyelvérzék! Hajrá!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://funnydeutsch.blog.hu/api/trackback/id/tr6613939660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása